vrijdag 30 augustus 2013

Leerlingen helpen wensen bewoners vervullen

De maatschappelijke stages bij zorginstelling Florence uit Den Haag waren niet zo'n succes. Leerlingen vonden het niet zo spannend om koffie in te schenken en ouderen in hun rolstoel van de ene naar de andere plek te brengen. Er werd een creatieve oplossing bedacht. Koppel de activiteiten van leerlingen bij de instelling aan het curriculum (Economie of Maatschappijleer), laat leerlingen kennismaken met ouderen (en andersom), geef ze een uitdagende opdracht én los een probleem op waar het personeel van de zorginstelling niet aan toe komt.

De oplossing luidt als volgt: verzorg een gastles op school, waarna de leerlingen een bezoek brengen aan een verzorgingshuis en kennis maken met de bewoners. Ze gaan in het gesprek op zoek naar individuele of collectieve wensen: wat zou u graag willen? Sommige wensen zijn zonder bijkomende kosten door leerlingen te realiseren en kunnen direct voorbereid en uitgevoerd worden. Andere wensen vragen om een financiële bijdrage. Dit geld gaan leerlingen inzamelen door het organiseren van sponsoracties. Hierdoor zijn ze bezig met het ontwikkelen van hun ondernemerschapscompetenties.

Om het project aantrekkelijk te maken voor de scholen, ontwikkelde Florence een praktische toolkit waarin leerlingen uitleg en aanwijzingen krijgen en verslag kunnen doen van hun project.

Status: in uitvoering, gemakkelijk overdraagbaar dank zij de online beschikbare toolkit.

In de rubriek Idee! laat Wij de School praktische voorbeelden zien van activiteiten die de betrokkenheid van ouders en de omgeving vergroten én die een positieve bijdrage leveren aan het leren op school. Een idee voor uw school? Neem contact op met Wij de School...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als je goed om je heen kijkt, kun je zien dat de samenleving borrelt en bruist van kennis, creativiteit, ervaring én middelen. Het ligt allemaal voor het oprapen; we hoeven het alleen maar bij elkaar te brengen.
Wij de School ondersteunt scholen, ouders, leerlingen, bedrijven, gemeenten en verenigingen bij het vinden en bedenken van gezamenlijke 'op maat' oplossingen voor actuele uitdagingen. Meer over Wij de School