woensdag 5 juni 2013

Krimp als kans: een kringloopwinkel in de school

Ewaste

Je basisschool heeft te maken met krimp. Gevolg: er staat een klaslokaal leeg. Met de bril van 'krimp als kans' komt er een mooie oplossing. Het lokaal wordt ingericht als winkel: er worden enkele stellingkasten aangeschaft, een kassa, en een aantal leerlingen zorgt voor een sfeervolle aankleding. In een brief wordt ouders gevraagd eens op zolder of in de schuur te kijken naar spullen die niet meer gebruikt worden, maar die nog waarde vertegenwoordigen. De kinderen nemen van alles mee naar school: oud speelgoed, keukenapparatuur, boeken, dvd's... De winkel wordt ingericht als kringloopwinkel. Voortaan mogen ouders en omwonenden iedere donderdagmiddag van 14:00 tot 16:00 uur komen snuffelen.

De begeleidende leerkracht haalt op verschillende manieren leerrendement uit het winkeltje. Kinderen leren rekenen aan de kassa, moeten nadenken over de prijzen van de artikelen en moeten samenwerken door voor elke donderdag een takenlijst samen te stellen. In het kader van techniek en handvaardig worden op andere momenten kapotte spullen gerepareerd of geüpcycled tot decoratieve kunstwerkjes. Twee kinderen zijn verantwoordelijk voor de webpagina van de winkel op de schoolwebsite. Hier worden bijzondere producten uitgelicht. Zo is er een rubriek 'het verhaal achter', waarin de oude eigenaar vertelt over het betreffende voorwerp. Natuurlijk komt er ook geld in het laatje. In een commissie bedenken de directeur, een leerkracht en een leerling waaraan het geld besteed gaat worden. Uitgangspunt daarbij is dat het de leerlingen en het leren ten goede komt.

Het is gezellig in de winkel. Er is altijd een kopje koffie of thee voor de klanten en er worden gesprekken gevoerd. Ook de regionale pers komt langs. En zo draagt het winkeltje bij aan de goede naam van de school.

Status: idee van Wij de School

In de rubriek Idee! laat Wij de School praktische voorbeelden zien van activiteiten die de betrokkenheid van ouders en de omgeving vergroten én die een positieve bijdrage leveren aan het leren op school. Een idee voor uw school? Neem contact op met Wij de School... 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Als je goed om je heen kijkt, kun je zien dat de samenleving borrelt en bruist van kennis, creativiteit, ervaring én middelen. Het ligt allemaal voor het oprapen; we hoeven het alleen maar bij elkaar te brengen.
Wij de School ondersteunt scholen, ouders, leerlingen, bedrijven, gemeenten en verenigingen bij het vinden en bedenken van gezamenlijke 'op maat' oplossingen voor actuele uitdagingen. Meer over Wij de School